Kitaplığımda Paris’le ilgili neler var?

Gün geçmiyor ki bu güzel şehir aklıma düşmesin! 
Kapısından içeri başımı uzattığım her kitapçıdan bu şehirle ilgili anılar toparlayarak çıkıyorum dışarı: çoğu zaman kitaplar, defterler, kalemler, kitap ayraçları…
Alacak listem devamlı uzuyor gidiyor. Bavulum içinde peynirlere ve şaraplara da yer açmam gerekiyor. 


Bakalım kitaplığımda bavuluma sığdırıp, buralara kadar taşıdığım neler varmış? 

 

Paris’i mekan tutan tüm hikâyelere bayılıyorum. Evimde oturduğum zamanlarda, romanın kahramanlarının gezindiği sokaklarda dolaşmak gibisi yok.

Tam da yürümekten bahsetmişken, işte o konuyla ilgili güzel bir kitap. Ben Paris’te her mevsimde gezmeyi seviyorum. Kışın soğuğunda gezmenin zorluğunu yadsıyacak değilim; o zamanı da Paris kafelerinin keyfini çıkarma zamanı olarak değerlendiriyorum. Başka bir deyişle: Kış, Paris için seyir zamanı!

Paris’ten gelenler bir yana, kitapların üstündeki küçük kutunun benim için anlamı büyük! Hediye edildiği tarihten beri saklar dururum bu kutuyu.  Noel Riley Fitch’in yazdığı Hemingway’in yaşadığı, yediği, gezindiği yerleri anlatan kitabı büyük bir zevkle keşfe çıktım. Bir ara Paris’te Hemingway’in peşinden nerelere gittiğimi yazsam fena olmaz.
…ve Hemingway’in dilinden Paris yılları.
Şimdi aklıma geldi Hemingway deyince, atlanmadan okunması gereken bir başka kitapta ‘Paris’li Eş”


Julia Child ve Paris’inden defalarca bahsettim burada! Paris’e bu gidişimde onun şerefine tekrar Boeuf Bourguignon yemeye kararlıyım. 



Mine Kırıkkanat’ın Paris kitabının yedeği var; biri okunmaktan ve altı çizilmekten bitap, diğeri sırasını bekliyor. Sevdiğim kadınlar listamin başında Mine Kırıkkanat! Nedim Gürsel’i tekrar anlatmayayım burada yeniden. İkisi de Paris demek benim için!



Enis Batur’suz bir Paris düşünülemez elbet. Paris’in her sokağını, binaların duvarına çivilenmiş her tabelasını anlattı bana teker teker. Hep yazsın istediğim yazarlardan. Feridun Andaç’ın Paris’i peki? Ya Uğur Kökden’in Paris kafeleri? Öyle güzel cümlelerle imzalamış ki Rezzan Ablamın ricasıyla kitabımı sevinçten deliye döndüm. Geçen gün yolda karşılaştım Feridun Andaç’la; kocaman bir “merhaba” çıktı ağzımdan. O da anlamlandıramadığı bu kocaman gülüşlü kadına bir merhaba yolladı.

Blog yazılarımdan e-posta ile haberdar ol

Yorum yazmak için tüm yorumların altındaki alanı kullanabilirsiniz.

Kitaplığımda Paris’le ilgili neler var?” yazısında 2 düşünce

  1. BAYKUŞ GÖZÜYLE... diyor ki:

    Özlem önce gösellerin çok hoş olmuş diyeceğim sonra kitaplar birbirinden güzel…
    Paris kahveler atlası ve Paris bir yalnızlıktır kitaplarını hiç duymamıştım, bir ara onlara bakacağım.
    Tanıtman iyi oldu:)

  2. Hayat İzlerim, Kitap Sesleri diyor ki:

    Paris sayende memleketimiz gibi oldu Özlem'cim. Uzun yıllar önce 2000 yılında günü birlik gitmiştim Paris'e . e günü birlik gidince ne görebilrisem o kadar görmüştüm. paris yazıların iyi geliyor bana. Ayrıca tüm gezi yazıların da. seni okumak güzel arkadaşım 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir