28 Gün Meydan Okuması #6-7

Gün #6-7

GÜN 6- Geldik dinlemekten bıkmadığım yedi şarkılık listeye ?

28 Gün Meydan Okuması #6-7 (1)

Müzik dinlemek sevdiğim bir şey. Genellikle beni geçmişe götüren şarkılar vazgeçemediklerimin. Anısı olan, üstünde bir koku taşıyan, beni bir yerden başka bir yere götüren şarkılar her zaman dinlediğim şarkılar olmasa da yüreğime iyi gelenler. Şarkıların da üstünde bir rayiha var. 

Annem, hani şu güne çok erken başlayan insanlar vardır ya onlardan biri. Akşam erken yatar, sabah da erkenden kalkıp kalkmayanlara söylenir. Beni ve kardeşlerimi söylenmeden uyandırdığı bir pazar sabahını anımsamıyorum. Pazar sabahlarının dışındaki her yeni sabah da ise mutfakta ? Çay çoktan demlenmiş, yumurtalar fokurduyor, peynir ve zeytin masanın üstünde. Çay bardaklarının dizili olduğu mutfak rafının kenarında da eski radyo. Küçük bir el radyosu bu radyo ama benim için bir radyodan öte bir teyp. Çünkü ne zaman mutfak kapısından içeri adımımı atsam Zeki Müren’in sesi karşılıyor beni. Genellikle hep aynı sözlerle:

“Benim gönlüm sarhoştur yıldızların altında,
Sevişmek ah ne hoştur yıldızların altında.”
 
Annem Zeki Müren şarkıları benim için. Babam Can Etili, Belkıs Akkale, Ruhi Su, Arif Sağ.
 
Annemin hiç vazgeçmediği radyo sevdasını babam plaklarla dindiriyor. Evde ellememen gereken şeylerin başında geliyor plaklar. Çizilmemeliler. Şimdi düşününce aile büyüklerinden çok Can Etili, Belkıs Akkale fotoğrafları gözümün önünde.
 
Ben liste yapacaktım değil mi dostlar?
Benim şarkılarımı Kuzey’e sormak lazım belki de. 
Onun bilmediği anısı olan şarkılar çok bende. Mesela Sezen Aksu ve Gülümse albümü Yalova demek. Onun şimdiki yaşındaki zamanlarım. Madonna, Like A Prayer ortaokul yıllarım. Yeni Türkü, tüm hayatım.
Zülfü Livaneli ilk konserim. 
Karlı Kayın Ormanı, annem ve babamla gittiğim ilk deniz tatilimizde bir ateş etrafında toplanmış büyükler tarafından söylenirken dinlediğim ve ezberlediğim ilk gerçek şarkı. 
 
Benim şarkılarımı hep sevdiklerim söylüyor. Aile büyüklerimle, kuzenlerimle birlikteysem hep saz, rakı eşlik ediyor. Anılar bugünlerde her işime karışıyor, beni alıp hep geçmişe götürüyor. Liste dediğin nedir ki? ?


Merak edenler için daha önceden yaptığım bir sevdiğim şarkılar listesi var. BURAYA TIK TIK…
GÜN 7- En çok neyi özlüyorsun bu hayatta?


Babamı… 

Blog yazılarımdan e-posta ile haberdar ol

Yorum yazmak için tüm yorumların altındaki alanı kullanabilirsiniz.

28 Gün Meydan Okuması #6-7” yazısında 22 düşünce

  1. oytunla hayat diyor ki:

    Özlem konusuna hiç girmeyeceğim, biliyorsun ortak duygularımızı ♥

    Annen eli öpülesi kadınmış yalnız. Ben hiç öyle bir insan olamadım, seviyorum öyle programlı günü erken yaşayan insanları ♥

    • özlem öztürk diyor ki:

      Ben planlı yaşayanlardanım. Uysa da uymasa da plan yaparım. Bizimkiler kızar bana. 🙂
      Zaman ilerledikçe erken kalkmak konusunda anneme benziyorum. Yine de hafta sonu bile altıda kalkmak bana uymuyor. 🙂
      🙂 Annem bombadır benim. Ama akşam oldu mu da sekizde yatar. 🙂

  2. pelinpembesi diyor ki:

    Annen aynı benim şimdi ki halimmiş özlem. haftasonu
    sabahları çok erken değil ama en geç 10 da kalkarım. kahvaltıyı
    müzik eşliğinde hazırlar, her 10 dakikada bir pelinin
    başına gider söylenirim. nedense böyle annelerin
    kızları da tam tersi oluyor her konuda. müzik
    listesi bende yapacağım,eskiler çoğunluk benim
    listede

    • özlem öztürk diyor ki:

      Ben de erkencilerdenim aslında. Vücudum erken kalkmaya alışık olduğu için hafta sonları da erken kalkıyorum. 8.30 da kalkıyorum genellikle ya da en geç 9'da. 🙂 Benim listem yeniler eklense de pek değişiklik göstermiyor. Genellikle caz dinliyorum. Kafam çok bunalsın, karışsın istemiyorum. Bir de sanırım %100 müzik insanı değilim. Dinlemeyi sevsem de her zaman aklıma gelmiyor. Bazen arabada giderken müzik açmadığımı fark ediyorum. 🙂
      Böyle tuhafım işte.
      🙂

    • özlem öztürk diyor ki:

      Aynı apartmanda oturduğumuz bir can arkadaşım vardı, İlker. Yeni Türkü, Kayahan dedin mi o gelir aklıma hemen. Ne çok dinlerdik. İlker, her ne kadar her istediğimizde görüşemesek de hâlâ en yakın arkadaşlarımdan biri. Ne güzel bir şey anımsattın şimdi bana.

  3. Esen Can diyor ki:

    Burnımun direği sızladı .. Ah ne çok duygulandırdı bloğuma ve eş zamanlı kendi bloğunuza yazdıkların. Ve ne kadar benzermişiz bilmeden. Babam çok sever (di) Belkıs Akkale’yi, Arif Sağ’ı, en çok da Livaneli’den Leylim Ley’i.. Rakı desen o zaten baştan ayağa babam.. Ah babalarıız, huzurla uyusunlar..,
    Yalova, Madonna, Gülümse! ahh benim de gençliğim, memleketim..
    Ve vallahi çok güzel oldu bu meydan okuma, iyi ki rastlaştık, yürekten “iyi ki.”. Vesile olan Ezgi’ye de bi kocaman eyvallah,
    Çok, pek çok sevgiler Özlem ?

    • özlem öztürk diyor ki:

      Esen,
      Yazdığın ilk anda okudum yorumunu. İçimde sakladım bir müddet yazdıklarını, senin yazına konuk oldum. Şaşırdım, hayata "Sen ne tuhafsın!" dedim. Sonra geri cevap yazamadım. Hep aynı şeyden bahsedip, hep zamanı yettirmeye çalışıyor, bir şeyi yaparken illa ki ama illa ki bir şeyleri eksik bırakıyorum. Ama kızmıyorum kendime. Yetiştiklerimin bile çok büyük şeyler olduğunu biliyorum çünkü. Biraz geriden geliyorsam bazı şeylerde ne olur sanki diyorum. Elimden geleni yapıyorum zira. Ve blog yazmaktan da okumaktan da çok keyif alıyorum.
      Yalovayı anımsattın bana. Yılar oldu gitmeyeli. Ayağım gitmiyor artık oraya. Nedense? (Nedenini bilsem de düşünmek istemiyorum işte.) Bazı şeylerin suçunu, acısını, eksikliğini Yalova'Ya yüklüyorum. Öyle 🙂
      Ah gençlik, ah çocukluk diyorum Yalova aklıma gelince. Uzaktan bana hep gülümsüyor bu küçük kıyı kenti.
      Çok öperim seni. Çok memnun oldum yolumuzun kesiştiğine.
      Sevgiler

  4. ezgi diyor ki:

    Bugün okuduklarım boğazımda yumru oldu azıcık, iyi mi ettik bu kadar içli bir soru ya da 7 şarkılık liste için. Karşıda gerçekten seni dinleyen birileri olduğunu bilip açıldık sadece..

    bu arada ben de şarkıların anı bırakanlarını severim. Mesela bir dönem çok dinlemişimdir sonra unutmuş gitmişim mesela, tekrar bir duyuyorum o günü yaşıyorum sanki. Güzel his vesselam.

    • özlem öztürk diyor ki:

      Yok be Ezgicim. Sen ne sorsan, içim cevabını aradığı soruya cevap verecekti. Her şeyin zamanı var. Bak, yazdığın yoruma cevap yazmam için günler geçmiş de ben ancak fırsat bulabilmişim. Bazen eve gidince yığılıp kalıyorum. Blog yazmak da efor istiyor. Sadece durmak istediğim zamanlar var bu aralar. Eve gidip duruyorum. Durmak iyi geliyor 🙂
      Kanada günlerini keyifle izliyorum. Ne güzel bir macera sizin için. Tadını çıkarın olur mu?
      Sevgiler yolluyorum sana.

  5. Çileksuyu Sibel diyor ki:

    Cok ozlemisim yazilarini ben.Iyi ki katildin.Benim icin babam Ibo,halalarim Sezen,daha nice sarki sevdiklerime karismis! Annen kalp ben..Cok uyuyanlara,hele ki sabahlari gec kalkanlari anlayamiyorum:)

    • özlem öztürk diyor ki:

      Annem bildiğin söylenir ama her sabah. Hafta sonları uyumak isteyenler için kendisi büyük bir stres sebebidir. "Kahvaltı sofrası saatlerdir sizi bekliyor" diye söylenir hiçbir şey demezse 🙂 Sezen benim de gençliğim. Yalnız nice zamandır Sezen dinlemiyorum. Niyeyse? Şimdi şaşırdım böyle yazarken. Herhalde oğlanın müzikleriyle dolu olduğumuz içindir. Bizim ev için Beatles, Radiohead, Nirvana zamanı 🙂 Şarkıları soruyor ara ara bu kim diye, bilmeyince kızıyor bana 🙂
      Çook, çook öperim seni.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir