İskoçya Notları: Edinburgh hazırlıkları!

İskoçya Notları ortalıkta. Uzun zamandır hayalini kurduğumuz seyahate çıkıyoruz sonunda.

Seyahatimize az bir zaman kaldı. Önüme defterimi açmamdan, orada burada dağınık duran notları toparlamamdan, otel-uçak çıktılarını dökmemden anlıyorum bunu. Bir de işten-güçten çok sıkıldım. Kim ne derse desin, İstanbul yoruyor insanı. Bu şehirde çalışıyor olmak zor geliyor bana. Trafiği bile başka bir kenara koydum artık! En çok yoran, yıldıran İstanbul’un hoyrat insanları!

Çek git diyeceksiniz buralardan! Olmuyor! Ben de diyorum kocaya, dinlemiyor!
Şimdilik burada yaşamaya devam! Sızlanmamak gerektiğini bilerek, ama sızlanarak!

İskoçya Hazırlıkları Başladı bile…

Tatil hayalinin içine fırlatıp atmak gerek bünyeyi. Hiç olmadı, kitapların dünyasına sığınmak. Birkaç gün önce blogdan dost arkadaşlarımdan biri instagramdan okumakta olduğum kitaplardan biriyle ilgili, ”Nasıl?” dedi. İlk cildindeydim okuduğum kitabın. Uzun zamandır okumayı düşündüğüm, nedense her seferinde kararsızlıkla bir süre elimde tuttuğum, akabinde de rafa geri bıraktığım kitaplardan biriydi. Bunun sebeplerinden biri bir dolu ciltten oluşmasıydı sanırım. Okumaktan korkmamama rağmen, bir türlü kitapla beraber kasaya kadar yürüyecek cesareti bulamamıştım.

Benden önce Alexander McCall Smith‘le Kuzey tanıştı. İş Bankası Yayınları’nda çıkan bütün çocuk kitaplarını okudu: Çikolata Para Macerası, Patlayan Balonlar Macerası hemen aklıma gelen kitaplardan birkaçı…

Yolculuk İskoçya taraflarına..

Bizim yolculuk rotası İskoçya tarafları.

Edinburgh’dan başlayacak, trenle Liverpool’a gidecek, hemen Liverpool’un yakınlarındaki Manchester’a gidecek, oradan da Oxford’da geçeceğiz. Oğlumun beynini yıkama çalışmalarına başladım bile!

Sonra ver elini Londra!
Selçuk Londra’yı özlemiş. Amacımız Edinburgh’u görmek olsa da, çaktırmadan hep gezinin o kısmını kısaltmaya çalıştı. Ben Edinburgh için farklı hissediyorum. Daha gitmeden orayı çok seveceğimi ve döndükten sonra pastoral bir İskoçya seyahati için planlar yapacağımı şimdiden hissediyorum. Aklımda olan bir kaç planı ne yazık ki bu seyahatte yapamayacağız. Bunlardan bir tanesi Fort Williams’dan kalkan buharlı Jacobite Treni‘ne binemeyecek olmamız. Ne yazık ki Edinburgh’da geçireceğimiz kısa zaman en az iki günde gerçekleşecek bu tren seyahatine katılamamamızın temel sebebi.

Harry Potter filmlerini bizim aile gibi hayranlıkla seyredenler,  trenin okula giderken üstünden geçtiği köprüyü hemen anımsayacaktır. Bu tren ve üstünden geçilecek köprü başka bir seyahatin gidiş bileti olacak anlaşılan 🙂

Alexander McCall Smith-İskoçya Sokağı 44 Numara
Alexander McCall Smith-Kahve Öyküleri

İskoçya’yı anlatan yazar: Alexander McCall Smith

Alexander McCall‘un yazımızla olan ilgisi ise kendisinin İskoçyalı bir yazar olmasından kaynaklanıyor. ”İskoçya Sokağı 44 Numara” serisinden bahsediyorum.

İnstagram’da bana kitabı soran arkadaşıma şöyle bir şeyler yazdım: Dondurma gibi, hafif ve insanı iyi hissettiriyor.

Sahiden kitap bana çok iyi geldi. Ama tarif edemeyeceğim garip bir hal de var üstünde. Edinburgh’da İskoçya Sokağı’nda 44 numaralı apartmanda yaşayan bir grup insanın yaşamlarının anlatıldığı kitap basit bir dille kaleme alınmış. Okuduğum iki cilt boyunca Edinburgh yaşantısı ile ilgili geniş bir bilgi bulamasam da, İskoç halkını dürüstlüğü her nasılsa kitabın sayfalarından yaşadığımız dünyaya akıyor. Tarif etmesi zor bir naiflik var yaşamların her birinde. Belki de bu yüzden benim insanların yozluğundan ve kabalığından şiddetle bunaldığım şu günlerde kitap bana kendimi çok iyi hissettirdi. Öyle ki hâlâ tam olarak tanımlamayı başaramadığım kitabın iki cildini daha aldım; en çok da küçük Bertie’yi merak ederek.

İskoçya Notları yavaş yavaş toparlanıyor.

Bir de İskoçya turu hazırlıkları içinde Edinburgh’da gezmeyi tasarladığım ”Writers’ Museum” var. İskoçyalı meşhur yazarların eşyalarını görebileceğimiz bu müzeye gitmeyi çok istiyorum. Müzede eşyalarının bulunduğunu okuduğum R. L. Stevenson‘un Dr. Jenkyll ve Mr. Hide isimli kitabını hem Kuzey için hem de kendim için aldım.

Dr.Jekyll and Mr.Hide
Dr. Jekyll ve Mr.Hide

Şimdilik bizden haberler bu kadar! Edinburgh’la ilgili acil öneriler için buradayız ve bekleriz.

Edinburgh Gezimizin ilk bölümünü okumak için BURAYA

Edinburgh Kalesi’ne çıkış yolculuğumuzu okumak için BURAYA

İskoçya Yeme-İçme rehberi için rica edeceğim BURAYA tıklayınız. 😀

Benim gibi şehir hikayelerine, efsanalerine meraklı iseniz ise sadık bir köpeğin hikayesini okumak için BURAYA alayım.

Son olarak gezinin en can alıcı yazısı için Edinburgh Gezi Notları’nın toparlandığı BU YAZI var.

Benden bu kadar 😍

Blog yazılarımdan e-posta ile haberdar ol

Yorum yazmak için tüm yorumların altındaki alanı kullanabilirsiniz.

İskoçya Notları: Edinburgh hazırlıkları!” yazısında 5 düşünce

  1. Aylin Kurhan diyor ki:

    Sevgili Özlem, Bertie benim de favorim oldu seride. Müthiş tatlı zeki bir çocuk. Herkes o kadar sevmiş ve olduğu haliyle benimsemiş ki, Bertiee hep aynı yaşta kaldı herkes yaş alırken romanlar boyunca. Dili çok sade, eğlenceli senin de dediğin gibi bu öfkelerle hırslarla kavgalarla dolu hayatlarımıza bir soluk getirdi rahatlattı. Bir de ben resmi de çok sevdiğimden kitapta galeride geçen bölümler resim sanatı üzerine sohbetler ilgimi çekiyordu.

    • Özlem Öztürk diyor ki:

      Bertie, çok şeker ya. Seninle bu kadar yazışınca bu seri hakkında baktım da, ben serinin altı kitabını okumuşum. Sonra bir yerde kopmuşum herhalde olaydan 🙂 Nedense. Evet, şimdi sen söyleyince kitapta galeride geçen bölümleri anımsadım. Uzun uzun gezinmiştik National Galery’de.
      Burası çok yorucu. Aldırmamaya çalışıyorum ama olmuyor. Bu akşam yogaya gittim. Öyle iyi geldi ki bana. Zamanımın sadece bana kalacağı vakitleri iple çekiyorum. 🙂

  2. Gülden GÜL diyor ki:

    Ozlem Hanim iyi yolculuklar dilerim, Edinbrurga gelirseniz 40 dk uzaklikta Glasgow 'a beklerim. Turk Restaurantimiz var (Kervan Palace Turkish Retaurant) yemek aramak zorunda kalmazsiniz adanali sefimiz bnrbir lezzet cikarmakta bekleriz. Ben geleli 6 ay oldu buranin dinginligi tam aradiginiz gibi 🙂 Gorusmek ve tanismak dilegiyle, Selam ve Sevgilerimle….

  3. Naz Pek diyor ki:

    şimdiden iyi yolculuklar Özlem
    Bol gezmeler güzel anılarla dönmeni diliyorum.Sonrasında zevkle okuduğum o tadına doyulmaz yazılarını da sabırsızlıkla bekleyeceğimi bildirmek isterim:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir