Çocuk Edebiyatında günlük tarzında yazılmış kitaplar

Çocukken en sevdiğim yayın evlerinin başında Serhat Yayınları gelirdi. Buradan çıkan kitaplara bayılır, okurken kendimden geçerdim. Geçenlerde kitaplığımı gözden geçirirken o zamanlardan kalmış birkaç çocukluk kitabıma denk geldim. Elimde kalanları da bir törenle Kuzey’le teslim ettim.

Bazen çocukluğum çok yakınımdaymış gibi geliyor, bazen de hatırlamakta zorlandığım kadar uzak.
Şimdi Kuzey’le beraber yeni yayın evleri ve yeni yazarlarla tanışıyorum. Çocuk kitaplarının zenginliğini görünce de şaşırıp kalıyorum. Ne zaman bir kitapçının kapısından içeri girsek, çocuk kitaplarının satıldığı bölüme gidip, orada uzun uzun vakit geçiriyoruz. Kitap seçerken benim dikkatimi çeken kitapları da alıyoruz, Kuzey’in istediklerini de. Bazen bir ödev için okuması gereken kitaplar oluyor. Bu kitaplardan bize sürpriz yapan ve hayretler içinde bırakan çok kitap çıkıyor.
”Kolaysa Ağlama”da bu kitaplardan biri. Kuzey’in Türkçe Projesi için günlük tarzında yazılmış kitaplar okunması istendiğinde bu kitap da listenin içindeydi. İlk önce kitabı o okudu ve bayıldım diye bana anlattı. Söylediğine göre mutlaka okumalıymışım.
Ben de dayanamadım tabii. Bu kadar güzel dediği ve okumam için ısrar ettiği bir kitabı okumamazlık edemezdim. İki gün önce elime aldığım kitabı aynı günün akşamında bitirdim. O kadar akıcı bir dilde yazılmıştı ve çocukların duygularına öyle güzel yer verilmişti ki ben de Kuzey gibi kitabı bitirdiğimde çok beğendim.
8. sınıfa giden, iki yıl önce babasının kaybetmiş bir gencin günlüğü olan kitapta, Mert’in yeni bir okula başlamasıyla beraber yaşadığı zorluklar, bir türlü arkadaş edinememesi, annesiyle olan sorunları ve çocuğu olan tüm ailelerin başından eksik olmayan SINAV kaygısı anlatılmış.
Kuzey daha 5. sınıfta. Şimdilik başında bir SINAV kaygısı yok. Zaman zaman ödevlerden, zaman zaman öğretmenlerinden, zaman zaman da arkadaşlarından dert yanıyor. Ben fark etmesem de büyüyor, ben de buradayım ve bir bireyim demeye çalışıyor.
Suzan Geridönmez‘in yazdığı kitabı okurken en çok yarattığı karakterlerin gerçekliğini sevdim. Mert’in annesi ile yaşadığı diyalogların benzerleri bizim evde de yaşanıyor.
Ne yazık bir ülke gerçeği olan SINAV kaygısı her evde yaşamın gerçeklerinden biri haline geldi. Oturup düşünmek, aslında hayatın bir sınavdan ibaret olmadığını fark etmek için hoş bir kitap.
Son olarak bu da hayata dair küçük bir not olsun benden: Kuzey artık aşk hikâyeleri duyunca pis pis sırıtıyor.!!!

Blog yazılarımdan e-posta ile haberdar ol

Yorum yazmak için tüm yorumların altındaki alanı kullanabilirsiniz.

Çocuk Edebiyatında günlük tarzında yazılmış kitaplar” yazısında 3 düşünce

  1. Adsız diyor ki:

    Harikasın Özlem hemen almalıyım ben mutlaka geçen etiketlemiştin not almıştım ama almaya zamanım olmadı bugün bu kitap alınacak:)))

    • özlem öztürk diyor ki:

      Sizin okumak için tam zamanınız Esra'cım. Ben çok beğendim kitabı. Çocuklar için de çok akıcı bir yazım tarzı var kitabın. Öyle güzel akıp gidiyor ki eminim Ege'de beğenir. Önce sen oku istersen, senin de filtrenden geçsin kitap, sonra okutursun Ege'ye. Öpüyorum seni çok 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir