Julie & Julia

Julie & Julia seyrettiğim güzel bir filmlerden bir tanesi. Hatta seyrettikten sonra sevdiğim filmlerim arasındaki yerini aldı bile. Film 1940’lı yıllarda kocasının büyükelçilikteki görevi sebebiyle Paris’e yerleşen Julia Child adlı hayli irice Amerikalı bir kadınla, 2000’li yıllarda Queens’te yaşayan yine Amerikalı bir kadın olan Julie Powell’ın gerçek hikayelerini anlatıyor.

Julie & Julia – Norah Ephron filmlerinden biri.

Film iki şehirde geçiyor: Paris ve New York

Kocasının görevi nedeniye Paris’te yaşamaya başlamış olan Julia Child’ın hikâyesi beni sevdiğim şehre götürüyor. Bu durum da filmin benim gözümde biraz daha keyifli hale gelmesine sebep oluyor. Biliyorsunuz ki sadece Paris manzarası seyretmek sebebiyle bile bir film benim için seyredilir olabilir.

Evet dediğim gibi Julia Child eşinin işi sebebiyle yüreğinde koskocaman bir Paris sevgisiyle Paris’e yerleşiyor. Eşiyle beraber Paris’in güzel bistro ve restoranlarında Fransız yemeklerinin keyfini olabildiğince çıkarıyor. Yemek Child’ın ve eşinin zevk aldıkları ortak konuları. Tabii bir müddet sonra Julia vaktini doldurmak için ne yapması gerektiğini düşünürken önce şapka yapmak için bir kursa, oradan sıkılınca da briç derslerinde alıyor soluğu fakat bu iki uğraş da kahramanımızı mutlu etmiyor; çünkü Child’ın gönlünde yatan aslan yemek yapmak.

Julie & Julia : Paris’te geçen filmler

…..ve kendini dünyaca ünlü Cordon Blue yemek okulunda buluyor. Kadınlar için açılmış olan sınıfı fazla acemice bulduğu için de, kendini okul müdiresinin tüm itirazlarına rağmen erkekler için açılmış sınıfa yazdırıyor. Sınıfta ilk gün büyük bir hezimete uğrasa da azmi, sempatikliği ve kendine özgü o kalın sesiyle kendini çok sevdiriyor. Sınıfta öğrenciliği devam ederken, yemek kitabı yazmakta olan iki Fransız hatunla tanışıyor ve onların bu projelerinin içinde kendini buluyor.

Julie & Julia

Öte yanda ise Queens’de bir pizzacının üst katında kocasıyla beraber yaşayan, otuzlarında hâlâ istediği noktaya gelememiş, yazar olma çabaları yarım bırakılmış bir romanla beraber rafa kaldırılmış olan, 11 Eylül’den sonra bir ofiste arayanlara psikolojik destek sağlamaya çalışan mutsuz, hayatının anlamını kaybetmiş Julie Powell var.

Yaşasın blogculuk

Julie akşamları eve geldiğinde mutluluğu sadece kocasıyla yemek için yaptığı yemeklerde buluyor ve mızmızlandığı günlerden birinde sevgili eşi Julie’ye blog açma fikrini öneriyor. Blogun konusunun ne olacağını düşünürken Julie, Julia Child’ın yemek kitabındaki 524 tarihin hepsini 365 günde yapmak şartını kendine koyarak blogda yayınlamaya karar veriyor.

….ve yazmaya başlıyor bloguna. Herkes gibi o da günlerce blogunu okuyacak bir kişinin ateşiyle yanıp tutuşuyor. 😀

Filmde Julia Child‘ı ünlü aktris Meryl Streep, Julie Powell‘ı ise Amy Adams canlandırıyor. Meryl Streep tabii ki beklenildiği üzere harika bir oyunculuk sergilemiş, bir hayli film seyretmeye çalışan amatör bir izleyici olarak Amy Adams’ı da çok beğendim ben ama kendisiyle daha önce bir yerlerde tanışmış mıydık pek emin değilim.

Julie & Julia

Paris’te Boeuf Bourguignon Arayışı

Filmi seyrederken çok keyif aldım. Selçuk’un evde olmadığı bir gece yine aynı keyifle seyrettim. En son Paris’e gidişimizde de beraber Julia Child’dan aldığımız feyzle Pigalle de Le Chat Noir restoranda boeuf bourguignon yiyerek olayı taçlandırdık. Çok basit bir tanımlama ile adlandırmam gerekirse bizim patatesli, havuçlu, etli haşlama etimiz kıvamında bir yemek.

Vallahi biz çok keyifle yedik. 😋

Julia Child’ın meşhur yemeği: Boeuf Bourguignon

Julie & Julia keyifle izlediğim filmlerden biri oldu kendi namıma.

P.S: Sonradan şöyle bir gezindim de Amy Adams’la tanışmışım evet…..

Blog yazılarımdan e-posta ile haberdar ol

Yorum yazmak için tüm yorumların altındaki alanı kullanabilirsiniz.

Julie & Julia” yazısında 2 düşünce

  1. özlem öztürk diyor ki:

    Pırıl, bayılıyorum bu filme inanır mısın?
    Biraz mutsuzluk kırıntılarımı görüyorum ufukta, hemen filmi koyuyorum DVD'ye, ohhhh dünya bana şahane geliyor.
    Ben de sana konuk oluyorum hemen:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir