İnsanlığın beef tartar’la savaşı

İŞTE SONUNDA İSMİNİN ANLAMINI ÇÖZDÜĞÜM EKLER…


Vallahi yıllardır hep çok severek yemişimdir ”Ekler”i… Ama anlamlandıramamışımdır bir türlü adını beynimde. Bir süre sonra tadı ve yemenin keyfi, adının peşinde olduğum sırrının önüne geçmiştir benim için. Çocuk aklıyla unutulup gitmiştir. Yemesi hep çok kolay zahmetsiz gelmiştir bana.
Şekersiz çayımın yanında küçük bir ekler..Ya da Fransızca yazılışıyla ”Eclairè”
İşte bunu çok sevdim…


…ve karşınızda Beef Tartare. Ya da Türkçesini hatırladığım kadarıyla Tartar soslu biftek..(belki sadece benim menüden algıladığımda diyebiliriz.)

Çok acıkmış bir vaziyette bulduğumuz bir bistroya oturduk hemen. Paris’e geldiğimizden beri ben biftek yememiştim ve bu durumun hemen benim lehime değişmesi gerekiyordu. Menüye hemen göz gezdirdim ve anladım ki yemek istediğim şekliyle az pişmiş biftek burada yoktu. Hızlıca kafamda bir muhakeme yaptıktan sonra iç sesim şöyle dedi bana: ”Olsun nolur ki, tam istediğin gibi bir biftek yok ama tartar soslusu var, hem değişik bir şey yemiş olursun!”
Çocukluğumda annemin yaptığı baharatlı o güzel köfteleri kaçak kaçak daha pişmeden mideye indirmişliğim çoktur ama az pişmiş kanlı bifteği tabağında görmekten büyük bir keyif alan benim için bile fazlaydı bu kadarı! Bildiğiniz kıymanın içine baharatlar ve bilmediğim soslarla tatlandırılmış o hiç ama hiç pişmemiş et tabağımda canlı canlı yatmaktaydı. Kıyma şeklinde elbet! Masanın tam karşısındaki sandalyede kocaman gözlerle bana bakan sevgili eşim bir kendi tabağındaki güzel peynirlere ve patatese, bir de benim tabağımdaki kanlı canlı ete baktıktan sonra şöyle dedi.
”Canım sen istersen yeni bir şey sipariş et.”
Benim cevabım çok kısık sesimle şöyle çıkabildi ancak: ”Yok canım teşekkür ederim, ben severim zaten biliyorsun böyle değişik tatları.”
Benim iç ses ise dışardan duyulmayan ama bangır bangır bir sesle şöyle diyordu bana. ”Nesin sen?Gurme mi? Et meeeeliyor, ne bekliyosun?”
…üç çatal sonrası eğdim kafamı ve kabul ettim mağlubiyeti.
Sevmedim beef tartare’ı..

Blog yazılarımdan e-posta ile haberdar ol

Yorum yazmak için tüm yorumların altındaki alanı kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir