Paris ritüellerim! Seni sen olduğun için seviyorum Paris!

Paris Ritüellerim… Bu şehri benim yapan alışkanlıklarımdan bahsedeceğim birazcık. Ne de olsa aynı şeyleri yaşamak aidiyet hissi uyandırıyor insanda. Ben de Paris’e ait olmayı seviyorum zaten.

Nedir benim Paris ritüellerim?

Paris bende hep aynı hisleri bırakıyor. Uçaktan  inip, damga işini hallettikten sonra Paris rutinlerimi yaşamaya başlıyorum.

Bavulları beklerken Orly’nin kokulu tuvaletine girmek mesela! Evet ya, tuhaf ama gerçek! Nedense bu tuvalet hep çok fena kokuyor ama Paris’e geldim diyorum! Bu arada, “Paris çok pis bir şehir, metrolar leş gibi kokuyor vs…” diyenlere hiç yüz vermiyorum, bu da biline! ”Neye, hangi şehre göre pis arkadaş?” diye soruyorum. Bunca insanın yaşadığı, bunca turisti ağırlayan bir şehrin başka nasıl olmasını bekliyoruz.

…ama işte Orly Havaalanı’ndaki tuvalet ilk hoşgeldin benim için.

Sonra metro biletlerini dışarıdaki makineden satın almak ve şehre yola çıkış.

Bir sonraki ritüelim yer altından yeryüzüne çıkarken gerçekleşiyor. Metronun yürüyen merdivenlerinden açık havaya ilk çıkışımda  şükrediyorum Allah’a. ”Yine buradayım.” diyorum. ”Allahım şükürler olsun.”

Çoğu birbirinin aynı Haussmann tarzı Paris binalara bakmak, özlem gidermek… İlerleyen günlerde gezdiğim caddelerde, sokaklarda kendime ev beğeneceğim. Hayal bu ya, seçtiğim evler hep binaların üst katında olacak. Önlerinde akşamları elime bir bardak şarabımı alıp şehri seyretmek için çıkacağım balkonları olacak. Daireyi satın almaya gerek yok, çok pahalı. O kadar para bir daireye bağlanır mı canım? İnsanın ya çok zengin olması lazım, ya da deli. O yüzden biz daireyi kiralayacağız. Haa, bir de dairemiz ya St. Germain’de olacak, ya Marais’de ya da Montparnasse’da.

Paris Ritüellerim, Mutluluk Sebeplerim…

Uyan Özlem, Paris’tesin.
Bu arada otele de gelmişsin, bak!
Bavulu odaya at, hemen dışarı.
Sorbonne Üniversitesi Önü...
Sorbonne Üniversitesi Önü…

Otelden en yakın bölgeye yürümeye başlıyoruz. Grand Boulevard hemen otelimizin dibi. Oradan Opera Bölgesi, La Fayette’in önü. Buluşmak için en kolay yer. Açlıktan ölmek üzereyim. Beni kırmıyorlar, başka bir rutinimi yaşatıyorlar bana.

”Hadi Leon de Bruxelles’e gidelim!”

Ekipte benden daha fazla burayı seven yok. Selçuk benim midyemden tadar, genellikle patates kızartması ve yanına kalamar alır. Duygu midyeyle ilgili kötü anılara sahip. ”Ben somon alayım”, diyor. İlker, midyeyi seviyor ama benim gibi tutturmuyor. Sonuçta hepsi benim için Leon de Bruxelles’in kapısından giriyor. İlk gece için başarılı bir yemek. Dört geceden birinde midye işini aradan çıkarmış oluyorum.

Paris Ritüellerim- Leon de Bruxelles
Paris Ritüellerim- Leon de Bruxelles
Paris Ritüellerim- Leon de Bruxelles
Paris Ritüellerim- Leon de Bruxelles
Leon de Bruxelles
Leon de Bruxelles
Paris Ritüellerim
Paris Ritüellerim
Benim yemeğim, benim rutinim
Benim yemeğim, benim rutinim
Leon de Bruxelles için adres: 30 Boulevard des Italiens, 75009 Paris

Kahveler ve tatlı için Paris’te en sevdiğim kafelerden birine gidiyoruz.

Yumuşacık bir gece. St. Michel’i arkamızda bırakıp, St. Germain’de yürüyoruz yavaş yavaş. Elimi Giber Jeune‘ün ikinci el kitap tezgahlarının üstündeki kitaplara sürüyorum yanlarından geçerken. Geniş kaldırımlar ışıl ışıl. Sanki ben de ışıldıyorum. Öyle mutlu hissediyorum kendimi. Sorbonne’un önünden geçiyoruz.

Bir başka tanıdık düşünce geçiyor aklımın ucundan. Bininci kez aynı hayali kuruyorum. Paris’i bana böyle hissettirdiği için seviyorum.

Biz ve Paris
Biz ve Paris

Sonra Paris’in en güzel şemsiyelerini satan dükkanın önünden geçiyoruz. Dükkan kapalı, camlı vitrinin arkasında duran şemsiyeler yağmur çektiriyor avuçlarımda atan kalbime.

Paris’te neler oluyor?

Lüksemburg Bahçeleri’nin hemen karşısındaki en sevdiğim kafeye giriyoruz. Saatlerce oturuyoruz, kahveler, çaylar içiyoruz. Nefis bir tatlıya çatalımızı daldırıyoruz.

Paris Ritüellerim-Le Rostand
Paris Ritüellerim-Le Rostand
Le Rostand
Le Rostand

Her gelişimizde gelip uzun uzun oturduğumuz Le Rostand bu sefer arkadaşlarımızla sohbet ettiğimiz, kahkahalar attığımız, hani nerdeyse edebi sohbetlere girişeceğimiz bir yer olacak. Gertrude Stein’in evi buradan sadece beş dakikalık yürüme mesafesinde. Duygu’ya açıyorum sırrımı; belki bu sefer değil ama bir sonrakinde mutlaka uğrayacağımız bir durak olacak.

Le Rostand
6 place Edmond Rostand, 75006 Paris

Blog yazılarımdan e-posta ile haberdar ol

Yorum yazmak için tüm yorumların altındaki alanı kullanabilirsiniz.

Paris ritüellerim! Seni sen olduğun için seviyorum Paris!” yazısında 4 düşünce

  1. Adsız diyor ki:

    Montparnasse uzak biraz bi kere.. benim ev trocadero'dan bakacak =).. gerci her seferinde trocadero der sonra yol ustundeki ayni daireye vurulurum.. george Vin az yukarsinda onunde agaciyla.. rez de chaussée'de.. digerlerinde hemfikirim.. su semsiteciyi kacirmisim ama bak tuh.. ay nadil iyi geldi bu yazi
    Atalet..

    • özlem öztürk diyor ki:

      Trocadero bana göre fazla elit :)) ama oraya bayılmamak mümkün değil, hem tüm Türk sosyetesi orada oturuyormuş. Komşu olursunuz belli mi olur :)) Montparnasse çok mu uzak olur dersin? Yürüyerek on dakikada St. Germain, ver elini Luxemburg Bahçeleri 🙂 gerçi ben her şeye razıyım ya, naz yapıyorum. Bana da Paris aşkını paylaşmak iyi geliyor. Böyle seveni bulmak, karşılıklı iç geçirmek 🙂 Sevgiler

  2. Berfin Yalcin diyor ki:

    Yine Paris'e gittim seninle. Bu nasıl bir Paris sevdası sendeki? Paris'in otelleri çok pis diyecem ama neme lazım, carlarsın falan:)) iki kez gittim ikiside aynıydı.. Gerçi gençlik döneminde yani züğürtlüğümüze denk gelmesininde rolü büyüktü:)

    • özlem öztürk diyor ki:

      Bendeki Paris sevdası fena! Ben bile kendime kızıyorum bazen, bu nasıl bir şey? Karasevda herhalde, başka ne olsun ki?
      Pis deme yaa :))) Ucuz otele gitmişindir sen:)) Bana da bir seferinde kötü bir otel denk geldi, hem de iyi para vermiştik. Oluyor bazen, olmasa iyi ya, şans işte.. Ama İstanbul'un halini görmeyip, Paris'e ''çok pis abi'' diyenleri de anlayamayacağım. Kimse kusura bakmasın. Arabasının küllüğünü yola boşaltan adam yorum yapmasın diyorum :))) İsviçre'den falan yorum alıyoruz yani:))))
      Sevgiler şekerim. Sen beni okudukça, yorum yazdıkça çok mutlu oluyorum bilesin:)) Öpüyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir