Liste 49- En sevdiğiniz kitapların listesini yapın.

52 Liste Projesi | Liste 49- En sevdiğiniz kitapların listesini yapın.

Sevdiğim Kitaplar Hangileri?

Elif Batuman-The Idiot

Elif Batuman ve Son Kitabı, The Idiot
Elif Batuman ve Son Kitabı, The Idiot

Çok zor bir soruya geldik yahu! Bu sene çok severek okuduğum kitaplar oldu. Onları anımsamam çok da kolay olmayacak. Yine de şöyle bir düşündüğümde ilk aklıma gelen kitapları yazacağım. Senenin ilk aylarıydı sanırım. İG’de gezinirken Strand Bookstore’da Amerika’da yaşayan yazar Elif Batuman‘ın yeni çıkan kitabını imzalayacağını öğrendim. Elbette aklımdan hemen New York’a gidip imza gününe katılmak gelmedi. O kadar da hayalci değilim ama çok isterdim. Amazon’a girip hiç vakit kaybetmeden kitabın siparişini verdim. Bu başarılı Türk kadınını çok ama çok seviyorum. (Sevdiğim kadınlar yazı dizisinde bir gün de Elif Batuman’ı yazmalıyım bence.) Kitap elime ulaşana kadar çatladım desem yeridir. Kargo paketini açıp da kitabı elime alınca okuduğum diğer kitabı bir kenara bırakıp Elif Batuman’ın dünyasına gömüldüm. Benim için gerçekten mutlu olduğum bir zaman dilimiydi bu aralık. Elif Batuman’ın blogun bu sayfasını okumasını kalben çok isterdim. Sırf yazdıklarıyla nasıl mutlu olduğumu öğrensin ve kitabı nasıl dört gözle beklediğimi bilsin diye. Keşke kitap hemen Türkçe’ye de çevrilse de herkes okusa. Öyle işte! 2017 yılının benim için en güzel sürprizi, en güzel kitabı Elif Batuman’ın The Idiot isimli kitabıydı.

Diğer Elif Batuman kitapları ile ilgili yazdıklarımı okumak için BURAYA bir tık…

İflah Olmaz Optimistler Kulubü- Jean-Michel Guenassia

İflah Olmaz Optimistler Kulübü
İflah Olmaz Optimistler Kulübü

Gelelim sevdiğim bir diğer kitaba.

Bazı kitaplarla ilk karşılaşmanızda şöyle hissedersiniz: Bu kitabı okumalıyım çünkü benim için yazılmış. İflah Olmaz Optimistler Kulübü kitabı benim için böyle bir kitap. Kapağındaki fotoğrafa bayıldım. Bir Fransız kafesinde oturan bir çift 70’li yılların kıyafetleri içinde öpüşüyordu. Fotoğraf ilk bakışta bana Paris kafelerini, bohem bir hayatı, şehirde uzun soluklu yürüyüşleri ve taa içimde hissettiğim ama bilmediğim bir hikâyeyi vaad ediyordu. Kitapçıda dayanamayıp kitabın ilk sayfasından başladım okumaya. Allahım! İsim vermeden ünlü bir yazarın cenazesi anlatılıyordu ve ben sokakları dolduran kalabalığın kimi uğurladığını anlamıştım. Her satırını severek okuduğum, damağımda silinmeyecek izler bırakan bir kitap oldu Michel’in hikâyesi. Kesinlikle tavsiye edeceğim bir kitap bu kitap. Eğer yukarıda bahsettiğim başlıklar ilginizi çekiyorsa en yakın kitapçıdan kitabın siparişini derhal vermenizi tavsiye ederim.

Bu arada öve öve bitiremediğim bu kitapla ilgili yazımı okumak için lütfen BURAYA buyrun. 

Nurşen Güllüoğlu (Leylak Dalı)- Mutfağın Hatıra Defteri

Mutfağın Hatıra Defteri
Mutfağın Hatıra Defteri

Canım Nurşen Abla’nın kitabı benim için senenin en güzel sürprizlerinden ve en güzel olaylarından biriydi. Yıllardır blogdan yazılarını takip ediyor, İstanbul’a uğradığı her seferinde beraberce en azından bir çay içiyor, olmadık ve birbirimizi en özlediğimiz zamanlarda da telefonla uzun uzun sohbet ediyorduk. Blog yazılarıma her zaman destek veren can insanlardan biri Nurşen Abla. Kitabının çıkacağını duyunca çok sevindim. Yıllardır beklediğim ama Nurşen Abla’nın her seferinde ertelediği bir şeydi bu kitap işi. Oysa bana göre kitabı olmasını en çok hâk eden insanlardan biriydi. Nihayetinde kitap çıktığında elime ulaşması on beş gün aldı. Anılarla bezeli, birbirinden güzel mutfak hikâyeleri vardı kitabın sayfaları arasında. Okurken sıklıkla yeme isteği uyandırsa da şükür ki kilo almadan bitirdim kitabı. 2017 senesinin Nurşen Abla’nın kitabını getirdi bize. Bakalım yeni yılda başka bir sürprizi olacak mı?

Gece Mavisi Elbise- Karen Foxlee

Gece Mavisi Elbise
Gece Mavisi Elbise

On8 Yayınları’nın kitaplarını çok severek okuduğumu söylemem şart. Özellikle de yabancı yazarların kitaplarını. Yayınevinin ilk okuduğum serisi “Mavi Kirazlar” adında dört kitaplık bir seriydi. Vurulmuştum. Sonrasında hep göz hizamda tuttum yayınevinin kitaplarını. Patricia Duncker’ın Faucault’yu Sayıklamak kitabı okuduğum yılın en beğendiğim kitabı oldu. Etrafımdaki herkese zorla okuttum. Bu sene de bir sürü kitap okudum On8’den. Gece Mavisi Elbise, çok ama çok beğendiğim bir kitap oldu. Kurgusunu, anlatımın içindeki naif düşünceleri (kahramanın nefret ettiği kelimeleri bir deftere yazması), adım adım ilerleyen polisiye incelikleri anımsayınca sizlerin de bu kitaba bir şans vermesini rica edeceğim.

Bu arada okumaya devam ettiğim, bu sene içinde de dönüp dönüp bakacağımı bildiğim birkaç kitap var. Biraz okuyup biraz yazıyor, çokça hayallere dalıyorum da ondan.
O kitaplar nedir derseniz?

  • Never Any End to Paris- Enrique Vila-Matas
  • Paris without End-The True Story of Hemingway’s First Wife- Gioia Diliberto

Blog yazılarımdan e-posta ile haberdar ol

Yorum yazmak için tüm yorumların altındaki alanı kullanabilirsiniz.

Liste 49- En sevdiğiniz kitapların listesini yapın.” yazısında 15 düşünce

  1. shark diyor ki:

    iflah olmaz optimistler kulübü tarzında bir kaç kitap önerebilir misiniz. Kitabı bitirince bir boşluk ve can çekmesi oluştu. Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

    • özlem öztürk diyor ki:

      Biraz geç oldu cevap yazmam çünkü unuttum 🙂
      İflas Olmaz Optimistler Kulübü çok güzel bir kitap. İnsan uzun süre etkisinden çıkamıyor ve yazarı yeni bir kitap daha yazsın da biz de okuyalım diye içinden geçiriyor.
      Bilmiyoru okudun mu ama bu derece çok sevdiğim bir başka yazar ve kitap daha var benim.
      Rüzgarın Gölgesi- Carlos Ruiz Zafon. Ben okuduğumda Altın Kitaplar'dan çıkmıştı. Şimdilerde Kırmızı Kedi Yayınevi yeniden bastı kitabı. Bu bir seri. ve şimdilerde kitabın bir yenisi daha yazıldı ama daha Türkçeye çevrilmedi. Bir oku bakalım. Ne düşüneceksin?
      Olmadı, başka kitap tavsiyesi veririm.

      • shark diyor ki:

        Merhaba mesajınız spam kutusuna düşmüş dün gece denk geldim ve geldiğim gibi kitabı sipariş ettim. Bugün yarın elime ulaşmasını bekliyorum okuyabildiğim kadar çabuk okuyup dönüş yaparım. Güzel tavsiyeniz için teşekkürler. İyi günler 🙂

      • shark diyor ki:

        Merhaba tavsiyeniz üzerine Rüzgarın gölgesini uzun zaman sonunda okuyabildim kitap güzeldi fakat iflah olmaz optimistler kulübü gibi aradığım bir kitap değil onda bulduğum tadı hala başka kitaplar dahil bulamadım maalesef. Önerebileceğiniz başka kitap var mıdır? En azından daha önceden tanımadığım yazarlarla tanışıyorum aynı tadı verecek kitaplar bakarken. 🙂

  2. sezer eser perker diyor ki:

    Elif Batuman'a ben de bayılıyorum. Hakkındaki yazını da bekliyorum.
    Daha geçen gün kitap siparişi verdim ama Nurşen Hanım'ın kitabını unuttum:( Oysa ki o ana kadar hep aklımdaydı. Bir ay sonra bir siparişim daha olacak, bu sefer unutmamalıyım. Sanırım İflah Olmaz Optimistler Kulübü'nü de ekleyeceğim:)

    • özlem öztürk diyor ki:

      Sezer, 1️⃣Elif Batuman'ı sevmeni ben de çok seviyorum. Ne tatlı bir yazar. Sanki sadece ikimiz kadıncağıza sıkı sıkı sarılmışız gibi hissediyorum. 2️⃣Elif Batuman'ı herkes sevse ya! Neden böyle bir yazarı yeteri kadar insan tanımıyor. Belki yeni kitabı Türkçe'ye çevrilirse daha çok insan tanışır kendisiyle. Ben çok isterim böyle bir şeyi. 3️⃣Elif Batuman buralarda kimseyi tanımasa da, en azından sadece ikimizi tanısa olmaz mı? Bir kahve falan içse bizimle. Kitaplarını imzalasa. Yeni yıl dileğimiz olsun bu seninle ikimizin olmaz mı? Ben attım evrene bu isteğimi. Gerisi evrenin bileceği iş 🙂

    • shark diyor ki:

      Bu kitapta geçen hikaye michel'in kendi hikayesi mi yoksa tamamen kurmaca üzerine kurulu bir dünya mı okuyanlardan en kısa zamanda yardım istiyorum biraz kafa karıştırıcı olsa da yorumlarınızı bekliyorum.

    • özlem öztürk diyor ki:

      Kitap elbette kurmaca. Michel, kitabın kahramanı olan bir çocuk. Kitaptaki örgü boyunca büyüyor ve hikâye etrafında şekilleniyor. Hikâyenin geçtiği dönemin koşulları da kitabın içindeki yerini almış. Mesela kitap isim verilmese de Sartre'ın Paris sokaklarını dolduran cenazesi ile başlıyor. Kitap yazarın kendi hikayesi mi dersen, buna verecek bir cevabım yok. Yazarın yaşına, Sartre'ın ölüm tarihindeki yaşına falan bakarak bir çıkarım yapılabilir ama hangi okur bundan çok emin olabilir ki?

    • shark diyor ki:

      Benim de demeye çalıştığım nokta orasıydı bence kitapta geçen çocuk yazarın kendi çocukluğu yada ben buna inanmak istiyorum böyle olunca kitap benim için daha çok şey ifade etmiş olacak.Baştaki cenazenin sahibini söylediğiniz için teşekkürler sonuna gelince başında ki gizemi unutmuştum.

    • özlem öztürk diyor ki:

      Elif, inşallah seversin. İflah Olmaz Optimistler Kulubü'nü ben çok severek okudum. Çok zevkli bir yolculuktu. Elif Batuman ise sanki çok yakın bir arkadaşımmış gibi geliyor. Öyle seviyorum onu.

  3. Leylak Dalı diyor ki:

    Özleeeem, ne desem bilemedim. İnsan ancak bu kadar şahane onore edilebilir. Kitabımın ne olup ne olmadığının herkesten çok ben farkındayım ama senin listene girmesi var ya, kitabın değerini indimde yükseltti. Senin değerinse paha biçilmez. Sarıldım say…

    • özlem öztürk diyor ki:

      "Benim listeme girmesi". Sen de beni onore ettim şimdi. Bence kitabın çok güzel ve nice kitap çıkarandan daha çok bunu hak ettin. Severek okudum, kendi çocukluğuma, kaybettiğim nice insanın kokusuna denk geldim okurken. Yemek değil; anı, sevgi, aile kokuyordu kitabın. O sebepten ve seni çok sevdiğimden 2017'nin en güzel olaylarından biri senin kitabın 🙂
      Çok seviyorum seni çünkü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir