Çocuklara yazdırmayı sevdiren 3 kitap

Kuzey, -şükürler olsun ki-, okuyan bir çocuk. Yeni sisteme göre 5. sınıf öğrencisi; yani ortaokullu. İlkokulda daha çok kitap okuyordu. Kitap okumasını destekleyen mucize kabilinden bir ilkokul öğretmeni oldu. ”Kitap Kurdu” adını verdikleri bir kitapçığa günü gününe okuduklarını yazardı.

Şimdi daha yoğun bir okul hayatı yaşıyor. Kitap okuması için evde onu çok desteklesek de kimi zaman eline aldığı kitabı okurken uyuyakalıyor.

Geçen seneden beri derlerde en büyük sıkıntıyı Türkçe dersinde yaşadık. Bu okul senesinin 2. dönemine bir de kompozisyon yazma stresi eklenince her şey tamamlanmış oldu.

Ben Kuzey’in yazdığı öyküleri ve konularını çok beğeniyorum. Yazdıklarını yaratıcı buluyor. Yazdıklarındaki naif tadı, en çok yazdıklarını diyaloglarla doldurmasını seviyorum.
Diyalog yazmak çok zordur, en azından benim için.
Oysa Kuzey için öyküler ve hayat konuşmalardan ibaret.

Çocuklar nasıl kompozisyon yazarlar? Öykü yazmaya yol göstermek için yazılmış kitaplar var mı?

Açıkçası biz Kuzey’le oturup Türkçe çalışmıyoruz. Elbette test alıp çözüyor zaman zaman ama bu pek üstünde durduğumuz bir konu değil. Daha çok kısacık öyküler ve kompozisyonlar yazıyoruz.

Kompozisyon yazmayı geliştirmek ve öykü yazmayı öğrenmek için hangi kitaplardan yararlanıyoruz?

 

  • Bu konuyla ilgili Kuzey’i geliştirecek ilk kitabı Türkçe Öğretmeni tavsiye etti. Benim daha önceden adını duymadığım ve kitapçılarda gözüme çarpmamış bir kitaptı. Biz de kitabı internet yoluyla edindik.

Mustafa Işık tarafından yazılmış olan kitap, ”Çağır Hayal Kuşunu, Tamamlasın Öykünü” ismini taşıyor. Kitabın içinde başlangıçları yapılmış, ilk paragrafları yazılmış öyküler bulunuyor. İlk paragraftan sonrası çocuğun hayal gücüne kalmış. Kuzey öyküleri tamamlamaya başladı bile.

 

  •  Diğer kitabın adı: Genç Yazarın Seyir Defteri.

Üstünde, ”Yazar Olmak İsteyenler için El Kitabı” yazıyor. Daha ne olsun değil mi?
İş Bankası Yayınları’ndan çıkan bu kitap, içindeki renkli sayfalar, yazmaya nereden başlanacağı ile ilgili ip uçları ve resimlerle çocukların hayal gücünü uçuracak bir kitap. Biz bu kitabı aldıktan sonra hikâyenin konusunu uzun uzun düşündük. Sonunda beklemediğimiz anda konumuz karşımıza çıktı.
Evet! Bu kitabı beraber doldurmayı düşünüyoruz.

  •  Geriye kaldı anlatacak son kitap 🙂

Bu kitap da nefis! benim çocukluğumda böyle kitaplar olmadığı için bazen kıskançlık krizine kapılıyorum. Neyse ki Kuzey’le beraber eksik kaldığım konuların üzerinden geçebiliyorum.
Bu kitabın iki yazar: Mavisel Yener ve Aytül Akal
Kitabın ismi: Öykü Yazmayı Seviyorum

Kitap, Bilgi Yayınevi‘nden çıkmış. Kitabın içinde örnek oluşturacak öyküler var. Bu öyküleri okuduktan sonra Öykü Dedektifleri giriyor işin işine ve yol gösteriyor. Sonra da sıra kendi öykünü yazmaya geliyor.

 

Blog yazılarımdan e-posta ile haberdar ol

Yorum yazmak için tüm yorumların altındaki alanı kullanabilirsiniz.

Çocuklara yazdırmayı sevdiren 3 kitap” yazısında 2 düşünce

  1. Bloglar Yarışıyor, Siz de Katılabilirsiniz diyor ki:

    Bloglar Yarışıyor ile siz de blogunuzla kazanmaya aday olun, promosyon ödüller kazanın. Sponsorlarımızın desteği ile bloglar arası etkinlik yarışmamızı düzenliyoruz. Siz de başvurun kazanan olun, farklı kategorilerde çok sayıda site ödüller için yarışıyor. Detaylı bilgiyi websitemizden öğrenebilirsiniz. İlginiz ve desteğiniz için teşekkürler!

    Web: http://www.bloglaryarisiyor.net
    Mail: iletisim@bloglaryarisiyor.net
    Tel: +90212 330 9707

  2. complete_the_sentences diyor ki:

    Çok güzel paylaşım. Ben de hayıflandım şimdi yalnız benim çocukluğumda niye yoktu bunlar diye. 🙂 Ama olsun, benim de oğluşum var, 6. sınıfa gidiyor. Onun işine yarayabilir bu kitaplar. Çok teşekkürler paylaşım için. 🙂
    Takipteyim, beklerim çaya kahveye, sevgiler… 😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir