Ho Chi Minh Kompleksi ve Mozolesi…

Sabah uyandığımda Hanoi’de beni neyin beklediğini bilmiyorum. Bir gece önce tanıştığımız Lily, içimi serin tutmama sebep. Belli ki işini biliyor ve Hanoi’de bizi güzelce gezdirecek. Bu kadar yolu gidip geldikten sonra, Saygon’daki rehberimizden dolayı şehri eksik kalmış hissediyorum. Her ne kadar bir şehri tanımak için bu kadar kısa süreli konaklamalar yeterli olmasa da, içime ukde kalan acı başka gezilerden bildiğim bir acı: Saygon‘u yürüyerek gezmedim ve sokak aralarında dolaşmadım!
Güzel bir kahvaltı sonrasında ekip olarak bindiğimiz otobüsten geniş bir meydanın kenarında iniyoruz: Ba Dinh Maydanı.

Ho Chi Minh Mozolesi:

Meydanın bir köşesinde Lily bizi durduruyor. Bulunduğumuz yerden Ho Chi Minh’in mumyalanmış bedeninin bulunduğu Ho Chi Minh Mozolesi‘ni rahatlıkla görebiliyoruz. Ne yazık ki, Vietnamlıların çok saygı duyduğu ve sevdiği bu devlet adamının bedenini göremeyeceğiz. Ünlü devlet adamının bedeni her sene birkaç ay bakıma alınıyormuş ve biz o döneme denk geldik.
Şimdi masamda oturmuş Ho Chi Minh’in bedeniyle ilgili böyle cümleler kurarken tuhaf hissediyorum kendimi. Açıkçası oturduğum yerden, bedenin bakıma alınmasını daha uygun anlatacak kelimeler de bulamıyorum.

 

 

 

 

 

Ho Amca, 19 Mayıs 1890 yılında Nghe An bölgesinde doğmuş, 2 Eylül 1969 yılında da ölmüş. Tüm Vietnamlıların samimi bir saygıyla andıkları Ho Chi Minh, tüm yaşamını Vietnamlıların ulusal bağımsızlıklarını kazanmaları için adamış. Ho Amca öldükten sonra da, Hükümet ulusal kahramanlarının sonsuza dek yaşaması için bu anıt mezarı yapmayı uygun görmüş.

Şöyle diyor Lily: ”Ne bu anıt mezar, ne de vücudunun mumyalanması Ho Chi Minh’in kendi isteği değildi. Aslında o yakılmayı ve küllerinin tüm Vietnam topraklarına savrulmasını istemişti. Çok uzun yıllardır, çok istemesine rağmen Güney Vietnam’a gidememişti ve Güney Vietnam halkı da Ho Amca’yı görmemişti. Ho Chi Minh’i görmeyen Güney Vietnamlıları Ho Amca’nın bedeninden mahrum edemezdik.”

Ho Amca öldükten sonra bedeninin saklandığından kimsenin haberi yokmuş. Hanoi’nin biraz güneyinde bir bölgede, Ho Chi Minh Kompleks’i bitene dek, beden de saklanarak korunmuş. Vietnamlılar, Ho Chi Minh’in bedeninin mumyalandığını ve halkın ziyaretine açılacağını kompleksin açılmasıyla beraber öğrenmişler. Bizim giremediğimiz mozoleden içeri kolları ve bacakları örten bir kıyafetle girmek şart. Bedenin yanından tek sıra halinde, bekleme yapmadan geçmek gerekiyormuş. İçeride konuşmak ve fotoğraf çekmek ise kesinlikle yasak.
Lily, Ho Amca’nın tüm yaşamı boyunca gezdiği, yaşadığı ve çalıştığı ülkeleri teker teker anlatıyor bizlere.

 

Ho Chi Minh Kompleksi Giriş Bilgileri:

Gidecek olanlara kısa bir bilgi:
Açılış saatleri: Pazartesi ve Cuma hariç, haftanın 5 günü
Kasım-Mart arası: Sabah 8.00 ile 11.00 arası 3 saat
Nisan-Ekim arası: Sabah 7.30 ile 10.30 arası 3 saat
Ekim- Kasım- Aralık aylarından birinde her sene bir ay, bedenin bakımı için tüm mozole kapalı.
 
Ho Chi Minh Mozolesi’nin bulunduğu Da Dinh Meydanı, 2 Eylül 1945 yılında Ho Chi Minh’in ”Vietnam Bağımsızlık Bildirgesi”ni okuduğu tarihi alan. Meydan aynı anda 200.000 kişiyi içine alabilecek kadar büyük.

Başkanlık Sarayı:

 

Geniş meydanda ilerleyerek içinde Başkanlık Sarayı’nın (Presidential Palace) bulunduğu geniş bahçenin önüne geliyoruz. Lily burada her birimiz için birer bilet alıyor. Yeşillikler içindeki bahçe kapının dışından bile güzel gözüküyor.

 

Bahçenin içine adım atıp biraz ilerlediğimizde parlak sarı boyalı, güzel bir evle karşılaşıyoruz. Burası Başkanlık Sarayı’ymış. 1901-1906 yılları arasında bu bina Fransız sömürgeciler tarafından, Hindiçini Genel Valisi’nin sarayı olarak inşa edilmiş. Vietnam Hükümeti tarafından burası Ho Chi Minh’in konaklaması için terhis edilmiş ama Ho Amca bu teklifi, burada Vietnam aleyhine kararlar alındığı için reddetmiş. Ho Chi Minh burayı 1945-1969 yılları arasında yirmi dört yıl boyunca çalışma ofisi olarak kullanmış. Bir de yabancı devlet adamlarını ağırlamak için!

 

 

 

Şimdi sırada Ho Chi Minh’in yaşadığı basit ev var.

Blog yazılarımdan e-posta ile haberdar ol

Yorum yazmak için tüm yorumların altındaki alanı kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir