Ergenle yolculukta yanınıza almanız gereken şeyler

Bebeğinizle seyahat ederken yanınıza almanız gereken şeyler ?
Sahiden okuyor muyuz bu yazıları? Bence her anne bebeği ile seyahat ederken yanına alması gerekenleri biliyordur; elbette bebeğini doğurduğu ilk beş gün içinde yolculuk yapmıyorsa.
Yanınıza mama, bol miktarda bez, ıslak mendil, hafif bir battaniye, memelerinizi ve sağ duyunuzu almayı unutmayın. Ah bir de çocuğu oyalayacak oyuncaklar, falan filan… Bu tavsiyelerim inanın ki hayatınızı kolaylaştıracak, annelik yolunda daha konforlu ilerlemenizi sağlayacak. Biliyorum da söylüyorum. Misal Kuzey hepi topu bir saat süren bir İstanbul- Dalaman uçuşunda hiç susmadan ağlamıştı. Ben de onu susturamadığım için ağlamıştım. Tecrübe başka hiçbir şeye benzemiyor. Bu seyahatten sonraki seyahatlerim için şöyle iki önlem almıştım: Ya Kuzeysiz seyahat edecektim ya da Selçuk olmadan asla.

 

Bir anneyseniz aslında ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Yanına olası durumlara karşı gerektiğinden fazla bez ya da yedek kıyafet almadan yola düşen anne var mıdır Allah aşkına? Bence yoktur. Ya da birinin bizlere güneş kremi olmadan seyahat etmememizi söylemesine gerek var mı? Yok, hepimiz çeşit çeşit güneş kremleri ile büyüdük de oradan biliyorum.?  Nihayetinde güneş kremi. İhtiyaç halinde girer bir markete ya da eczaneye alırsın. Bence küçük çocuklarla yola çıkan anneler her şeyden önce yanlarına sonsuz sabır gücü alarak yola çıkmalılar. Gerisi (sağlık olduğu sürece) hikâye. Sevgili anneler çocuğunuzla yurt dışına yolculuk yapıyorsanız öncelikle mutlaka bir sağlık sigortası yaptırın. Çok da pahalı olmayan bu sigortayla yurt dışındaki bütün hastanelere ücretsiz gitme hakkını satın alıyorsunuz. Bence bundan daha önemli bir şey yok! Hatta kendinize de sağlık sigortası yaptırın. Kafanız rahat etsin.

Elbette bu foto çekilmeden az önce kavga ettik. Günde iki kere: Uykudan hemen sonra ve açken.

Eh, benim oğlan büyüdü ya buradan ahkam kesiyorum değil mi?

Yok yahu! Sadece rahat olun demek istiyorum. Hepimiz yolculuk sırasında yanımıza ne alacağımızı biliyoruz nihayetinde. Ben Kuzey küçükken basit ilaçlarını alırdım yanıma fazladan. Ateş düşürücü falan. Şimdilerde artık şurup taşımak istemediğimden çocuk doktoruna başvurup yetişkin ilaçlarından hangisini hangi dozlarla alabileceğini öğrendim hepsi bu. Bu bilgileri internetten öğrenmektense doktorlardan öğrenmek en doğrusu.
Neyse konumuz bu değil.
Konumuz bir ergenle gezerken yanımıza almamız ya da almamamız gerekenler. 
 
?  Mümkünse ergeni yanınıza almayın. Samimi söylüyorum. Bırakın evde sürünsün. Hatta onu evde bıraktığınız süre boyunca evin internetini de kestirin de anne-baba ne demekmiş onu öğrensin. Öyle olur olmaz her şeye atar yapmakla olmuyor. Bence ergen dediğin mahlukat evde kimin borusunun öttüğünü öğrenmeli.

 

?  Diyelim ki ergen de sizinle geliyor. Onun bavulunun ayrı olmasına özen gösterin. Kendi bavulunun olması olur olmaz her şeye atar yapan ergenin sorumluluk duygusunun gelişmesine sebep olacaktır. Bugün bavulunu taşıyan çocuk yarın sırtında kim bilir neler taşır?
?  Şampuanını ve duş jelini unutmayın. Çünkü bu yaştaki çocuklar banyo yapmak için deli olurlar. Temizlik onlar için çok önemlidir. Yağdan pırıl pırıl parlayan saçlar temizliklerinin ilk göstergesidir. Şampuanı unuttuysanız bile yanınıza bir miktar Bebe Pudrası alırsanız en azından saçlarına azıcık sürebilir. Böylece güneş altındaki altın parlamaları engelleyebilirsiniz.

 

?  Kitap. Biz kitapsız asla yola çıkmayız. Çünkü i-padden kafasını kaldırdığı enden zamanlarda bizim oğlumuz kesinlikle kitap okumak ister. Seyahat yüzünden çocuğun günlük rutinini bozmayı istemeyiz elbette.
?  Arkadaşları. Yanınıza ne alırsınız ne almazsınız onu bilmem ama biz arkadaşlarını kesinlikle yanımıza almıyoruz. Madem arkadaşını yanımıza alacaktık o zaman niye seyahate çıkıyoruz ki? Evde bakarlardı internete!

 

?   I-pad. Artık her şey internetin ucunda. Neyse ki yanımızda her şeyi bilen, interneti yalayıp yutmuş biri var. Yolumu bulamıyorsun; google maps. Bir restorana mı gideceksin; internete yazıyorsun. Hemen çıkıyor. Bir yere mi gideceksin; Bak bakalım fotoğraflara gitmeye değer bir yer mi?

 

?  Televizyonlu uçaklar. Koltukların arkasında monitör ve ekranda oynayacak filmler yoksa biz o uçağa binmiyoruz mesela. Siz de binmeyin. Avrupa uçuşlarında monitör olmuyor genellikle. O zaman siz de Amerika’ya, Japonya’ya, Vietnam’a, Çin’e gidin.
Ya da gitmeyin yahu! Çocuğunuza harcayacağınız parayı bir kenara koyar, kocanızla hayalinizi kurduğunuz başka bir seyahate gidersiniz. O da büyüyünce sevgilisiyle gitsin arkadaş.?

Not: Vallahi bu yazı Kuzey’in okuma ihtimaline karşı kendini imha edebilir. Yayınlıyorum ama bir taraftan da tırsıyorum!

Blog yazılarımdan e-posta ile haberdar ol

Yorum yazmak için tüm yorumların altındaki alanı kullanabilirsiniz.

Ergenle yolculukta yanınıza almanız gereken şeyler” yazısında 14 düşünce

  1. pelinpembesi diyor ki:

    tüm ergenlerde durum aynı bence. dün pazarda bir arkadaşımla karşılaştım yaz seyahatimizi
    anlattım ayak üstü. pelinde yanımda hemen '' beni zorla götürüyorlar, hele annemle
    gezmeyi hiç sevmiyorum diye başladı şikayete. babamla beni bir kafede bıraksın kendi
    gezsin müzelerde, kiliselerde zaten babamda zor geziyor'' dedi. artık hiçbiryere
    gitmek istemiyor, ananesinde kalsın tüm gün tablet daha eğlenceli. ayın birinde
    bir haftalık tatile onsuz çıkıyoruz ama bir yurt dışına bizimle gelsin istiyorum , çok
    söylenecek çok kavga edeceğiz tüm seyahat boyunca ama sonradan fotolara bakınca onun olmadığı gezilerde de çok vicdan azabı çekiyorum 🙂 zaten ne kaldı bir kaçyıl sonra bizimle hiç gezmez

    • özlem öztürk diyor ki:

      Hahahaha 🙂 O tanıdık vicdan azabı 🙂
      Ben de yanımda olsun istiyorum. Bizimki yanında arkadaşı olmazsa ruhen ve bedenen bizimle oluyor zaten. Etkilemesi daha kolay oluyor. Tabletsiz bir yaşamları olmasını tabii ki beklemiyorum ama tüm günlerini de tabletle geçirmesinler yahu. Kuzey'in yemeğinin ilk kaşığı ağzına zırla sokturursan tüm yemeği yer. Kitap da aynı mesela. Başına oturtana kadar zorluğu. Sonra söylediği her şeyi unutup kitabın içine dalar. Ama dediğim gibi başlangıç yapsın yeter ki. işin zor kısmı burası.
      Kız çocuğu biraz daha farklı sanki; azıcık daha mı zor ne? 🙂
      Biraz anneannelerle biraz da bizimle geçecek bu yıllar sanırım. Kızmadan, üzülmeden 🙂
      Öperim seni çok.

  2. Berfin diyor ki:

    Yaş ve tecrübe farkını bir kenara bırakmakta fayda var. Çocuklarının egenliğini atlatmış bir ana olaraktan söylüyorum. Ha atlatırken bunları yazabilir miydim? Bilmiyorum. Ama hakkaten çabuk geçiyor herşey. Ve herşey normal. O didişmeler bile. Gençler ergenliğin yaşamalı.

    • özlem öztürk diyor ki:

      Ben de senin gibi düşünüyorum. Geyiğe alıyorum ama küçük şakalarımıza bile acayip tepkiler veriyor. :=) Öyle olunca biz de Selçuk'la daha da abartıyoruz. 🙂
      Hainlik. Bebekliğinden buraya bu hızla gelebildiğimize göre bugünler de geçer, biliyorum. Hatta fazlasıyla hızlı bile geçer. 🙂 Değil mi?

    • özlem öztürk diyor ki:

      Çok zor bir durum yok aslında 🙂 Eğer yanımızda başka bir arkadaşı yoksa doğal olarak daha fazla bizimle oluyor. Hepimizin geçtiği yollardan geçiyorlar aslına bakarken. Sadece şimdiki anneler biraz daha eşeliyor çocukları. Fotoğraflar konusunda haklısın. Öyle kabak fotoğraflar istemiyor artık. İzinsiz fotoğraf paylaşmak da yok. 🙂
      Yine de ileride bizimle tatile çıkmayacağını bilediğimden Peru ya da güney Afrika için zorluyorum onu. Seyahatlerin içine koşmak, tırmanmak gibi aktiviteleri katarsak şikayet yok 🙂

  3. Adsız diyor ki:

    Çok tatlısınız siz ya?ne kadar güldürdün beni bilemezsin. Kesinlikle iyi bir uyarı olmuş bence. Kuzey duymasın? Eline sağlık Özlemcim. Öperim…Natali

    • özlem öztürk diyor ki:

      Kuzey'le tatil nefis. İnsanın çocuğu kesinlikle kendine yük gelmiyor. Birkaç sene sonra bizimle seyahat etmek yerine arkadaşlarıyla seyahat etmek isteyeceğini bildiğimizden her haline kabülüz. Elbette bu yol boyunca tartışmadığımız anlamına gelmiyor. Sabahları pek ters oluyor. Bir de acıktıysa ve yolda damağına uygun bir yer bulamazsa. Bu seyahatin en güzel yanı Normandiya kısmıydı. İstiridye dahil olmak üzere tüm deniz kabuklularını yedi. Karides yemekten bıkmadı. 🙂 Bize deniz ürünlerinin bol olduğu tatiller lazım. 🙂
      Ben de seni çoook öperim ve iyi tatiller dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir