Sırt çantamla İskandinavya: Yolculuk Hazırlıklıkları ve Demir Özlü

Stockholm Öyküleri kuzeye yapılacak yolculuğun ön hazırlığı. Demir Özlü, Stockholm öykülerini şehrin ağır havası ile birlikte bir kitabın sayfaları arasında toplamış.

Stockholm Öyküleri  ve Demir Özlü

Bugünlerde tembelliğe övgüler yağdırıyorum. Uzun zamandır beklediğim sıcaklar, sonunda herkes gibi benim de kapımı çaldı. Hayalimde, önünde upuzun uzanan bir kumsalda denize doğru yürüyorum. Sanırım bugünlerde ben dakika başına aldığım nefes sayısını bile düşürdüm. Muhtemelen büyük bir çoğunluk gibi öğünlerim peynir, zeytin ve karpuz üçlüsüyle şenleniyor. Sıcaklar daha yeni gelmişken ve ben daha huysuzlanmaya başlamadan, iç pusulam kuzeyi gösteriyor bana. Kuzeye doğru yola çıkacak olmamdan mıdır acaba içimdeki soğuk esintiler?

Stockholm Öyküleri- Demir Özlü


Gitmeden az evvel karşılaştım kendisiyle. Dalgın bakışlarla yürümekteydim elimi kolumu sallayarak.

Can Yayınları’nın o bildik beyazlarının arasında bana gülümsemekteydi. Oysa ne aradığımı bilmeden, onu arıyordum ben de. Kitabın kapak resmini Edvard Munch’un bir tablosu süslüyordu. Norveçli ünlü bir ressam, tam aradığım zamanda karşımdaydı işte. Kendisini en tanınmış tablosu ”Çığlık” ile tanıyordum. Oysa şimdi, Demir Özlü’nün satırlarıyla ilk kez tanışacağım ”Stockholm Öyküleri” adlı kitabın kapağından tatlı tatlı göz kırpmaktaydı bana. Anlaşıldı değil mi, yolum Stockholm’e, Bergen’e, daha kuzeye.

Ekşi yazarları şöyle demiş bu kitapla ilgili. 😍

Stockholm Öyküleri : Kuzeye yolculuk

Saçlarım her zaman olduğu gibi siyah değil. Daha kumral. ”Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları”nda Buket Uzuner, yıllar önce ilk kez eğitim için gittiği kuzey yollarında havaalanlarında saçının siyahına sebep  çektiği sıkıntıları anlatır durur. Üstelik o zamanlar, biz Türk vatandaşlarına Norveç Hükümeti vize de uygulamamaktadır; ama yine de saçının renginden dolayı her Norveç’e girişinde saatlerce beklemek zorunda kalmıştır yazarımız. Şimdilerde vize uygulansa da biz Türkler’e, kötü davranılacağını düşünmeyerek çıkıyorum yola. Yol hazırlıklarım tamam.

Ne anlatır Demir Özlü Stockholm öykülerinde?

Stockholm Öyküleri’nden sebep, Demir Özlü’nün anlattığı, yalnız sokakların peşinde olmayacağım.

Türkiye’nin çok çalkantılı olduğu, benim tanıklık etmediğim ama çok duyduğum, geçmiş, karışık dönemlerin yazarı Demir Özlü. İçindeki bulunduğu ve yaşadığı dönemin tüm sıkıntıları kalbinde yer etmiş. Küskünlük, sanki midesinin tam orta yerine çöreklenmiş. Bir okur olarak, öyküleri okurken ne çok arkadaş olmak istedim oysa yazara. ”Yalnızlık paylaşılmaz, paylaşılsa yalnızlık olmaz.” dediyse de başka bir şair, bir kahve içişi bile olsa sessizce oturup yanı başına sessizliğini paylaşmak istedim kuzey şehirlerinin. Sonra anladım ki, yazar yalnız olmayı seviyor. İtinayla taşıyor yalnızlığını yaşadığı her köşe bucağa. Dönüp dolaşıp vardığı tanıdık her istasyonda, yanında yakın arkadaşı ” kimsesizlik”.

Şimdi ben biraz Buket Uzuner’in ilk gençlik yazılarıyla tanıdığım ”Kuzey Ülkeleri”ne, biraz da Demir Özlü’nün sessiz sokaklarına yola çıkıyorum, daha çok gezmek, görmek peşinde olarak.

Bakalım bana ne anlatacak, kısmetse gidip göreceğim yabancı coğrafyalar? Ben gülen yüzleri severim. O yüzden derim ki; eğer isterseniz, Uzun Çoraplı Pippi’ye, Uçan Kaz ve arkadaşı Nils’e ya da Ejderha Dövmeli Kız Lisbeth’e selam götürebilirim sizden.

Bu arada daha önce yazdığım İskandinavya Seyahati ile ilgili yazdığım yazıları okumak için:
  • Sırt çantamla İskandinavya yolculuğu planım için tam olarak BURAYA
  • Stockholm’de benimle birlikte dolaşmak için BURAYA
  • Gamla Stan’da bir kahve içmek ve Stieg Larsson’u anmak için BURAYA
  • Stockholm’de nerede kalsak diye düşünüyorsanız BURAYA
  • Stockholm etrafında uzun uzun gezinmek için de BURAYA
  • Oslo Gezi Notları BURADA
  • Vigeland Parkı ve Oslo’nın Gezilecek yerleri BURADA
  • Anlata anlata bitiremediğim muhteşem Flam Yolculuğu BURADA
  • Bergen Gezi Notları BURADA
  • Son olarak Kopenhag Gezi Notlarım da BURADA

Blog yazılarımdan e-posta ile haberdar ol

Yorum yazmak için tüm yorumların altındaki alanı kullanabilirsiniz.

Sırt çantamla İskandinavya: Yolculuk Hazırlıklıkları ve Demir Özlü” yazısında 4 düşünce

  1. macerakitabim diyor ki:

    Leylak Dalım,
    Güzel dilekler için şimdiden teşekkürler.Yolladığınız sevgiler yanımda olacak, üşüdüğümde''benim bu yaz gününde burada ne işim var?'' sorusunu kendime her soruşumda, çantadan çıkarıp ısınacağım. Kışlıkları kaldırmasa mıydım acaba, ne dersiniz?
    Kahve ve kek keyfine siz de katılsanıza:)
    Sevgiler

  2. macerakitabim diyor ki:

    @Zero,
    Demir Özlü'nün benim okuduğum bu kitabı, 1989 Sait Faik Hikaye Armağanı'nı kazanmış. İçindeki yolculuklar Stockholm'e ya da diğer kuzey şehirlerinden çok, yazarın ıssız sokaklarına. Güneşli, aydınlık bahar günlerinden çok, karamsar kış günlerinin kitabı gibi:)
    Ben gidip gelince, ne anlatacağım diye merak ediyorum doğrusu:)) Bu seyahatin en keyifli yanı, dönüşte seninle kahve ve kek olacak doğrusu:) Öpüyorum

  3. Leylak Dalı diyor ki:

    İyi yolculuklar Özlemcim. Hem Pippi'ye, hem Nils'e, hem de Lisbeth'e bol bol selam götür. Dönüşte maceralarını dinlemek çok keyifli olacak. Sevgilerimi yolluk yapıp çantana atttım, kendini yalnız hissettiğinde çıkarırsın. Kocaman bir öpücük…

  4. zero diyor ki:

    Az önce bir kitapçıdan çıkıp geldim eve. Şimdi yazını okuduktan sonra yanıp tutuşuyorum bu kitabı alabilmek için. Kitabın bana anlatacaklarını çok merak ediyorum, ama senin anlatacaklarını da… Özlemcim dönüşünde seni bekliyorum, kekim ve kahvem şimdiden hazır, ona göre:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir